Vader bijt baby, Alphense moeder (22) doet niets: ‘Ik hoopte dat het zou stoppen’

Tandafdrukken in zijn bil, een bloedende snee in zijn wang en een beet in zijn enkel. Een 22-jarige moeder uit Alphen ziet de wonden bij haar acht maanden oude baby, maar grijpt niet in.

Het is haar 22-jarige vriend die tot elf keer in het lichaam bijt. Toch verdient ook zij straf, vindt het OM.

De officier eist een werkstraf van honderd uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Natuurlijk had ze willen ingrijpen, benadrukte de Alphense gisteren tegenover de Haagse rechter. Toch deed de jonge moeder dat niet. In eerste instantie houden zij en haar vriend vol dat de bijtplekken het werk zijn van andere kinderen.

Dat verhaal houdt echter kort stand. Nu zegt ze: ,,Ik hoopte dat het vanzelf zou stoppen. Ik wilde het gezin bij elkaar houden.’’

Als bij het jongetje de tandjes doorkomen, huilt het kind veel. Haar vriend, een man uit Den Haag met psychische problemen, kan onmogelijk tegen het gekrijs, volgens de rechtbank. Dus bijt hij de baby. Dat gebeurt tussen juli 2017 en februari 2018 volgens artsen elf keer.

De vader krijgt daarom in september 2018 een jaar cel, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, met als voorwaarde psychiatrische behandeling.

De Alphense zat echter ook fout, volgens het OM. Zij zou het jongetje aan zijn lot hebben overgelaten. Het kind wordt uit huis geplaatst. Zijn moeder ziet hem nog twee uur per week.

Laag zelfbeeld
Dat haar vriend hun baby bijt, ziet ze als ze het kindje verschoont. Twee dagen wacht ze op het goede moment om daarover tegen hem te beginnen. ,,Hij duwde mij de kamer uit. Toen ben ik tegen de wc gevallen.’’

Pas als hij uit beeld raakt, durft ze het ware verhaal te vertellen: ook zij werd mishandeld, verklaart ze. Dat ze niet eerder aan de bel trok om het bijten te stoppen, was omdat hij haar nooit alleen liet, zegt ze. ,,Ik had telkens in mijn hoofd: wat als ik weer met hem op de bank zit?’’

In therapie wordt duidelijk dat Van L. zichzelf wegcijfert, dat ze een laag zelfbeeld heeft en dat ze aan PTSS lijdt. Haar advocaat Guy Koppe wil een voorwaardelijke werkstraf.

,Mijn logica is: als jonge meid was ze erg verliefd en heeft ze te lang vastgehouden aan het idee: dit is mijn toekomst, met z’n drieën gaan we er wat van maken.

Daarom had ze erg veel geduld. Pas later dacht ze: ik heb niet veel ervaring in het leven, dit is niet hoe rozengeur en maneschijn hoort te zijn.

Ik vind het lastig om te bepalen of het logisch was om als jonge moeder desnoods met het kind de straat op te rennen.’’

Zelf zegt ze: ,,Ik had het graag anders gedaan. Maar ik weet niet of dat had gekund in mijn positie.’’ Uitspraak volgt over twee weken.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *